sağlık
344
Bir önceki ak
û
amdan 5 dakika ay
ı
rarak
ertesi güne haz
ı
rl
ı
k yap
ı
n
Akşamdan yıkayıp doğradıktan sonra kapalı sağlıklı
kaplarda buzdolabında sakladığınız malzemelerle
ertesi sabah sadece 5 dakikada lezzetli yiyecekler
hazırlayabilirsiniz. Tam buğday ekmeği dilimi
üzerinde az yağlı peynir, salatalık veya kıvırcık
yaprakları, likopenden zengin taze domates dilim-
leri, belki de bir önceki akşam yemeğinden kalmış
haşlanmış tavuk göğüs etinden birkaç söğüş dilim
ve onları daha da lezzetli hale getiren doğal yolla
kurutulmuş kırmızıbiber parçacıkları, siyah zeytin
dilimleri ile hazırlanmış bir sandviç ya da buzdo-
labında saklanmış bulgur pilavı, soğuk makarna ve
zeytinyağlı çeşitlerinin yanında az yağlı yoğurt veya
ayran sağlıklı ve pratik bir öğüne örnek gösterile-
bilir. Eğer laktoz ile başınız dertli ise bu sorunu
aşmak için akşamdan biraz yoğurt ve sade soda ile
kendi ayranınızı da yapabilirsiniz.
Yiyeceklerinizi uygun ko
û
ullarda saklay
ı
n
İşyeriniz evinize çok uzaksa ya da işyerinde götür-
düklerinizi saklayabileceğiniz bir buzdolabı yoksa
sorun yaşayabilirsiniz. Gıdalar yeterince soğukta
saklanmadıkları takdirde ancak 2 saat kadar dayana-
bilirler, bu süreden sonra bakteri üremesi nedeniyle
besin zehirlenmeleri söz konusu olabilir. Aynı durum
işyerindeki buzdolapları düzenli ve uygun şekilde te-
mizlenmedikleri hallerde de ortaya çıkabilir. ABD’de
yapılan bir çalışmada insanların %20’sinin işyerle-
rindeki buzdolaplarının gerektiği gibi temizlenip
temizlenmediğinden haberleri bile olmadığını ortaya
koydu! Üstelik temizleme bezi, bulaşık süngeri gibi
mikrop yuvaları da cabası! En iyisi siz tek kullanım-
lık kağıt havlu ve el dezenfektanı, hiç değilse ıslak
mendil bulundurmayı ihmal etmeyin! Besinlerin
soğukta kalması için evden buz kabı içinde getirmek
ya da bir pet su şişesini dondurarak yiyeceklerinizi
bu pet şişenin yanında bulundurmak, size pratik bir
çözüm sunabilir. Fermuarlı buzdolabı poşetleri ya
da kullanılmış, yıkanmış küçük cam kavanozlar da
güvenilir taşıma seçenekleridir.
ùû
arkada
û
lar
ı
n
ı
zda sosyalle
û
irken yediklerinize
dikkat edin
İşyerinde takdir edilmenin ya da daha da basiti, fark edilme-
nin yollarından bir tanesi sosyal ortamlarda bulunmak ve
özellikle de işyerinden arkadaşlarla sosyalleşmekten geçer.
Bu ortamlarda herkes bir şeyler yiyip içerken kendinizi bun-
lardan alıkoymak neredeyse imkânsızdır. Bu gibi zamanlar-
da sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmaya gayret edin.
E
ğ
er laktoz ile
ba
ûı
n
ı
z dertli
ise bu sorunu
a
û
mak için ak-
û
amdan biraz
yo
ğ
urt ve sade
soda ile kendi
ayran
ı
n
ı
z
ı
da
yapabilirsiniz.




