Table of Contents Table of Contents
Previous Page  354 / 388 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 354 / 388 Next Page
Page Background

gezi

352

Ender Bey, k

ı

sa süre önce Peru’ya keyi

fl

i

bir geziniz oldu. Öncelikle bu dönemde

Peru’yu tercih etmenizin sebebi neydi?

Peru’nun sahip olduğu topraklar benim

ilgi alanıma fazlasıyla giriyor. Spritüal

yönü yüksek olan ve enerjisi çok büyük

bir ülke. 300 ekolojik sistemin 250’sini

Peru’da görebiliyorsunuz. Sahip olduğu

mutfak ise son dönemlerde çok dikka-

timi çekmeye başlamıştı ki zaten dünya

genelinde ciddi bir üne kavuştu. Peru

Mutfağı çok lezzetli, zengin ve sağlıklı

unsurlar taşıyor. Bunun yanı sıra doğal

güzellikleri, insanı ve enerjisinden

dolayı uzun süredir gitmek istedi-

ğim bir ülkeydi ve bugün bu seyahati

yapmış olmanın mutluluğunu taşıyo-

rum. Ben dünyanın birçok ülkesine

gitmiş bir kişiyim ve bu tarzda özel ve

kültürel seyahatlerin her turla yapıla-

cağına inanmıyorum. O yüzden daha

önce Maldivler ve Sri Lanka gezilerini

yaptığım ve kendi dalında 2012 yılında

ödül alan Far’n Away Travel şirketiyle

bu gezimizi yaptık. Ve 10 gün boyunca

tam da istediğim gibi Peru’nun ruhunu

ve kültürünü yaşayabileceğim harika bir

seyahat deneyimi yaşadım.

“PERU MUTFA

÷

I TÜM

DÜNYADA BÜYÜK B

İ

R

YÜKSEL

İŞ

İ

ÇER

İ

S

İ

NDE”

Peru foto

ğ

ra

fl

ar

ı

n

ı

z bir harika. Bu seya-

hatteki deneyimlerinizden bahsedecek

olursak bizlere neler söylersiniz?

Peru bize göre tam olarak dünyanın

öbür ucu. Biz kuzeydeyiz onlar güney-

de, biz doğudayız onlar ise batıda. Ama

çok enteresan ortak noktalarımız var.

Eski Türklerdeki Şaman kültürü birebir

aynen orada geçerli. Şaşırtıcı derecede

bir benzerlik var. İkincisi olarak Peru

Mutfağı şuan dünyada en çok gelişen

ve popüler olan mutfak oldu. Ve bu

seyahatimizde gastronomide de birinci

ve dördüncü sıralarda da yer alan res-

toranları ziyaret ettik. Bunun bir tanesi

Central Restoran ve başkent Lima’da yer

alıyor. İkincisi ise Astrid & Gaston. Bu

ikisi de uluslararası ödüllü restoranlar.

İnanılmaz bir prezantasyona sahipler.

Yemek tabakları sunumlarında çiçeklere

yer veriyorlar ve kendi mutfaklarında

yiyecek olarak çiçekler de yer alıyor.

Yemekleri rakımlara göre değerlendir-

mişler. Mesela gölün altı- eksi 50 metre

yemekleri, 250 metre ova yemekleri,

4000 metre And Dağları otları gibi

yiyecekleri sınıflandırıyorlar ve sunduk-

ları menüde de bunları belirtiyorlar.

Ve her yemeği yüksekliklerine göre bir

tabakta sunum yapıyor. Bunu da çok

doyurmadan tadım şeklinde sunuyorlar.

Onun dışında yemekleri çok fazla pişirip

öldürmüyorlar. Yemeklerde acı çok az

kullanılmış, ürünlerin orijinalliği bozul-

mamaya çalışılmış. Büyük yiyeceklerin

çoğu organik. Kısacası ülkelerine sahip

çıkmışlar ve hiç bozmamışlar. Her şey