yemek
357
Malzemeler :
2 ince dilim balkabağı ( yaklaşık 300 gr)
50 gr tereyağı
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı et ya da tavuk suyu
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı :
1. Pirinci 4 bardak ılık ve tuzlu suda 40 dakika kadar bekletin.
2. Balkabaklarının kabuklarını soyup kuşbaşı et büyüklüğünde
doğrayın. Özellikle yeşil kısımlarını tamamen kesip atın.
3. Diğer taraftan tereyağını geniş ve kenarları yüksek pilav ten-
ceresinde eritin. Kabakları kızgın yağa aktarın ve orta ateşte
tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3- 4 dakika kavurun.
4. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci kabakların üzerine aktarıp tahta
bir kaşıkla karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine 4 su
bardağı sıcak et veya tavuk suyunu aktarın. Tuz ve karabiberi
serpiştirin. Kısık ateşte, pirinç suyunu tamamen çekinceye
kadar pişirin.
5. Pilav suyunu çekince ocaktan alın ve yaklaşık 30 dakika
dinlendirin. Servis yapmadan önce tahta bir kaşıkla pilavı
aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırıp havalandırın. Sıcak
olarak servis edin.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
125 gr tereyağı
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı soğuk su
Harcı İçin:
½ kg ayıklanmış bal kabağı
1 kahve fincanı su
½ çay bardağı soğuk süt
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı toz zencefil
Süslemek için dövülmüş fıstık ya da fındık
Yapılışı:
1. Hamuru hazırlamak için tereyağını eritip
malzemelerle birlikte yoğurun. 20 dakika din-
lendirin.
2. Hamuru merdane ile 1/2 cm kalınlığında açıp
yağlanmış tartolet kalıplarına yerleştirin.
3. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Bu arada kabağı yarım kahve fincanı su ilavesiy-
le iyice pişirip çatalla ezin.
4. Soğuk süt, toz şeker, tereyağı, çırpılmış yu-
murta, tarçın, zencefili ilave ederek karıştırın.
5. Fırından çıkardığınız tartoletlerin üzerine
doldurun. Tekrar 15 dakika fırınlayıp çıkarın.
6. Üzerine dövülmüş fıstık ya da fındık serpip
süsleyin. Soğuyunca servis edin.
Balkabaklı Pilav
Bal Kabaklı Tartolet




