Table of Contents Table of Contents
Previous Page  358 / 372 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 358 / 372 Next Page
Page Background

yemek

356

Özlem Mekik

BALKABAĞI MUCİZESİ

Biraz önce de bahsettiğim üzere balkabağını daha çok kabak tatlısı

yapmak için satın alıyoruz. Ancak balkabağından farklı tariflerle verim

almak da mümkün. Mesela çorbası çok lezzetli oluyor, bilmem hiç

denediniz mi? Ayrıca pastalarınızda da kullanabilirsiniz. Bitmedi…

Balkabağını lif açısından zengin olduğu için ve aroması dolayısıyla

bebek mamalarına, sebze ve meyve pürelerine de

ekleyebilirsiniz.

Aslında balkabağını kültürümüzde olmadığı

halde sonradan kutlamaya başladığımız Cadılar

Bayramı’nın sembolü olarak da tanıyoruz. Balkabağı

Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni

Zelanda gibi ülkelerde kutlanan bayramın süsleme

malzemesidir. Bu zamanların vazgeçilmez tatlarından

biri olan balkabaklı tart yine bu harika meyve ile

deneyebileceğiniz tarifler arasında.

Eskiden evde ne zaman balkabağı pişse, annem çekirdeklerini

kurutur ve biz de çerez olarak tüketirdik. Sonradan öğrendim ki; bunu

yaparak aslında vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın

iyileşmesine yardımcı olmuşuz. Ve şimdi neden hiç kabızlık sorunu

yaşamadığımızı da anlıyorum. Bunların hepsi balkabağı ve çekirdeklerinin

yararlarından sadece birkaçı…

A ve E vitaminleri açısından hayli zengin olan balkabağı ve çekirdeği,

özellikle göz sağlığında çok etkiliymiş; ben de yeni öğrendim. Bu yüzden

artık çok daha fazla tüketeceğim. Bir diğer önemli yararı da içinde

bulunan “beta karoten” sayesinde kalple ilgili hastalıkların tedavisinde

ve kötü kolesterolün düşmesinde yardımcı olması. Balkabağı

ayrıca antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun

dirençli olmasını sağlıyor. Bu çok önemli bir yarar hele ki

günümüz için.

Şimdi geldik diğer önemli yararına. Balkabağının

güzellik sırlarını da içinde barındırdığını biliyor

muydunuz? Şimdi size çok özel bir reçete vereceğim.

Bunu ayda 1 uygulayabilirsiniz. İnanın sonuçlarından

çok memnun kalacaksınız. Pişirdiğiniz balkabağını

püre haline getirip içine biraz bal ve biraz süt ekleyerek

macun kıvamına getirin. 15 dakika yüzünüzde tutun

ve ardından bol su ile yıkayın. Cildin yenilenecek ve nem

kazanacaktır.

Bunca yararı olan ve mutfaklarımızın baş tacı olması gereken ürünlerden

biri olan balkabağı, farklı tat ve keşifler için de çok uygun bir meyve.

Ben de sizlere ilham olabileceğini düşündüğüm lezzet reçetelerini

paylaşacağım. Ağzınızın tadı, sofranızın bereketi eksik olmasın.

Balkabağı deyince aklıma hep o çok sevdiğim tatlısı gelir. Bol cevizli, bol fındıklı…

Yapmayı da yemeyi de çok severim. Ama balkabağı aslında sadece tatlısı yapılan

bir meyve değil. Geçenlerde yine merak edip, küçük bir araştırma yaptım ve bu

turuncu renkli sebzenin hakkında bilmediğim onlarca yararına rastladım. Sizlerle

de paylaşmak istedim. Bir kere balkabağının lifi çok boldur. Dolayısıyla balkabağı

potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler

açısından çok zengindir.