yemek
356
Özlem Mekik
BALKABAĞI MUCİZESİ
Biraz önce de bahsettiğim üzere balkabağını daha çok kabak tatlısı
yapmak için satın alıyoruz. Ancak balkabağından farklı tariflerle verim
almak da mümkün. Mesela çorbası çok lezzetli oluyor, bilmem hiç
denediniz mi? Ayrıca pastalarınızda da kullanabilirsiniz. Bitmedi…
Balkabağını lif açısından zengin olduğu için ve aroması dolayısıyla
bebek mamalarına, sebze ve meyve pürelerine de
ekleyebilirsiniz.
Aslında balkabağını kültürümüzde olmadığı
halde sonradan kutlamaya başladığımız Cadılar
Bayramı’nın sembolü olarak da tanıyoruz. Balkabağı
Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni
Zelanda gibi ülkelerde kutlanan bayramın süsleme
malzemesidir. Bu zamanların vazgeçilmez tatlarından
biri olan balkabaklı tart yine bu harika meyve ile
deneyebileceğiniz tarifler arasında.
Eskiden evde ne zaman balkabağı pişse, annem çekirdeklerini
kurutur ve biz de çerez olarak tüketirdik. Sonradan öğrendim ki; bunu
yaparak aslında vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın
iyileşmesine yardımcı olmuşuz. Ve şimdi neden hiç kabızlık sorunu
yaşamadığımızı da anlıyorum. Bunların hepsi balkabağı ve çekirdeklerinin
yararlarından sadece birkaçı…
A ve E vitaminleri açısından hayli zengin olan balkabağı ve çekirdeği,
özellikle göz sağlığında çok etkiliymiş; ben de yeni öğrendim. Bu yüzden
artık çok daha fazla tüketeceğim. Bir diğer önemli yararı da içinde
bulunan “beta karoten” sayesinde kalple ilgili hastalıkların tedavisinde
ve kötü kolesterolün düşmesinde yardımcı olması. Balkabağı
ayrıca antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun
dirençli olmasını sağlıyor. Bu çok önemli bir yarar hele ki
günümüz için.
Şimdi geldik diğer önemli yararına. Balkabağının
güzellik sırlarını da içinde barındırdığını biliyor
muydunuz? Şimdi size çok özel bir reçete vereceğim.
Bunu ayda 1 uygulayabilirsiniz. İnanın sonuçlarından
çok memnun kalacaksınız. Pişirdiğiniz balkabağını
püre haline getirip içine biraz bal ve biraz süt ekleyerek
macun kıvamına getirin. 15 dakika yüzünüzde tutun
ve ardından bol su ile yıkayın. Cildin yenilenecek ve nem
kazanacaktır.
Bunca yararı olan ve mutfaklarımızın baş tacı olması gereken ürünlerden
biri olan balkabağı, farklı tat ve keşifler için de çok uygun bir meyve.
Ben de sizlere ilham olabileceğini düşündüğüm lezzet reçetelerini
paylaşacağım. Ağzınızın tadı, sofranızın bereketi eksik olmasın.
Balkabağı deyince aklıma hep o çok sevdiğim tatlısı gelir. Bol cevizli, bol fındıklı…
Yapmayı da yemeyi de çok severim. Ama balkabağı aslında sadece tatlısı yapılan
bir meyve değil. Geçenlerde yine merak edip, küçük bir araştırma yaptım ve bu
turuncu renkli sebzenin hakkında bilmediğim onlarca yararına rastladım. Sizlerle
de paylaşmak istedim. Bir kere balkabağının lifi çok boldur. Dolayısıyla balkabağı
potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler
açısından çok zengindir.




