Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  249 / 260 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 249 / 260 Next Page
Page Background

sağlık

1. Soğan, Sarımsak

Soğan ve sarımsağın içeriğinde bulunan di allil di sülfür bileşiği mide, pank-

reas, özefagus ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Yapılan

bazı çalışmalar sarımsak tüketiminin prostat kanseri riskini yüzde 50 azalt-

tığını gösteriyor. Günde 1 küçük boy soğan veya en az 2-3 diş sarımsak

tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

2. Elma

Elmanın içeriğindeki kuarsetin, güçlü bir kanser koruyucu olarak biliniyor.

Bununla birlikte içeriğinde suda çözünebilen lif olan pektin sayesinde

sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve kolon kanseri riskini dü-

şürüyor. Düzenli olarak günde 1 orta boy elma tüketmeniz, kanser riskinin

azalmasına katkıda bulunuyor.

3. Çekirdekli Siyah Üzüm

Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan. Yapı-

lan çalışmalar; özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas

gibi türlerde kanserli hücreleri öldürücü etki gösterdiğini ortaya koyuyor.

Taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım veya çekirdekli kuru üzü-

mü 1 avuç tüketmenizde fayda var.

4. Domates, Karpuz

Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerin içeriğinde olan likopenin yanı

sıra A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle rahim

ağzı, prostat, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.

Likopen bu etkiyi kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak sağlıyor.

Domatesin pişirilmesi ile antioksidan etkisi artıyor. Yaz aylarında da likopen

yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle öğünlerinizde domatesi ve

karpuzu ihmal etmeyin.

5. Portakal, Mandalina, Greyfurt, Limon

Turunçgillerin içeriğinde bulunan limonoidler, C vitamini ve lif sayesinde ak-

ciğer, cilt, meme, karaciğer, kolon ve mide kanserlerine karşı koruyucu etki

gösteriyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgilleri ara öğünlerde tüketebilir

veya salatalarınıza hem portakal hem de limon ilave ederek kanser önleyici

sağlıklı lezzetler elde edebilirsiniz.

6. Yaban Mersini, Böğürtlen, Çilek

Yaban mersini, böğürtlen ile çileğin içeriğinde bulunan C vitamini ve ellagik

asit, kanser hücrelerinin büyümesini önleyerek koruyucu etki gösteriyor.

Özellikle meme, cilt ve akciğer kanserlerinde önleyici etkisi bulunuyor. Çilek

ve böğürtlen genetik kodumuz olan DNA’mızdaki hasarı gidererek akciğer

kanserinin önlenmesinde de etki sağlıyor.

7. Brokoli, Brüksel Lahanası, Lahana, Karnabahar

Kükürtlü olan bu sebzelerin içeriğinde isotiyosiyanatlar ve indoller gibi

antioksidan bileşikler bulunuyor. Yapılan çalışmalar bu sebzelerin tüketil-

mesinin kanser oluşumunda rol oynayan hatalı genetik kodların değiştiğini

ve özellikle kolon, rektum, mide, akciğer, prostat ve pankreas kanserlerine

karşı vücudu savunduğunu gösteriyor. Çiğ olarak tüketildiğinde kanser

koruyucu enzimler daha fazla üretiliyor. Ancak tiroit hormonuyla ilgili soru-

nunuz varsa, bu sebzeleri pişmiş olarak tüketmeye dikkat edin.

8. Ispanak

Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitamin-minerallerden zengin olan ıspanak

ayrıca içeriğindeki karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere

karşı güçlü bir silah. Yapılan çalışmalarda özellikle ağız, özefagus ve mide

kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya konmuş.

9. Tam Tahıllar

Buğday ve ruşeym gibi tam tahıllar demir, çinko ve selenyum gibi antiok-

sidan minerallerden zengin olmaları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlen-

diriyor. Bununla birlikte lif içeriğiyle ilgili yapılan çalışmalar, kolon kanse-

rinden korunmak için tam tahılların tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Tahıl

grubundan olan yulaf ise beta glukan içeriyor ve kanserli hücreler için doğal

öldürücü etki gösteriyor. Tam buğday, çavdar, yulaf gibi kan şekeri üzerin-

de olumlu etkileri olan tahıllar pankreasın sağlıklı çalışmasını sağladığından

pankreas kanseri üzerine de koruyucu etki gösterebiliyor.

247