sağlık
1. Soğan, Sarımsak
Soğan ve sarımsağın içeriğinde bulunan di allil di sülfür bileşiği mide, pank-
reas, özefagus ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Yapılan
bazı çalışmalar sarımsak tüketiminin prostat kanseri riskini yüzde 50 azalt-
tığını gösteriyor. Günde 1 küçük boy soğan veya en az 2-3 diş sarımsak
tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
2. Elma
Elmanın içeriğindeki kuarsetin, güçlü bir kanser koruyucu olarak biliniyor.
Bununla birlikte içeriğinde suda çözünebilen lif olan pektin sayesinde
sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve kolon kanseri riskini dü-
şürüyor. Düzenli olarak günde 1 orta boy elma tüketmeniz, kanser riskinin
azalmasına katkıda bulunuyor.
3. Çekirdekli Siyah Üzüm
Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan. Yapı-
lan çalışmalar; özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas
gibi türlerde kanserli hücreleri öldürücü etki gösterdiğini ortaya koyuyor.
Taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım veya çekirdekli kuru üzü-
mü 1 avuç tüketmenizde fayda var.
4. Domates, Karpuz
Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerin içeriğinde olan likopenin yanı
sıra A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle rahim
ağzı, prostat, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor.
Likopen bu etkiyi kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak sağlıyor.
Domatesin pişirilmesi ile antioksidan etkisi artıyor. Yaz aylarında da likopen
yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle öğünlerinizde domatesi ve
karpuzu ihmal etmeyin.
5. Portakal, Mandalina, Greyfurt, Limon
Turunçgillerin içeriğinde bulunan limonoidler, C vitamini ve lif sayesinde ak-
ciğer, cilt, meme, karaciğer, kolon ve mide kanserlerine karşı koruyucu etki
gösteriyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgilleri ara öğünlerde tüketebilir
veya salatalarınıza hem portakal hem de limon ilave ederek kanser önleyici
sağlıklı lezzetler elde edebilirsiniz.
6. Yaban Mersini, Böğürtlen, Çilek
Yaban mersini, böğürtlen ile çileğin içeriğinde bulunan C vitamini ve ellagik
asit, kanser hücrelerinin büyümesini önleyerek koruyucu etki gösteriyor.
Özellikle meme, cilt ve akciğer kanserlerinde önleyici etkisi bulunuyor. Çilek
ve böğürtlen genetik kodumuz olan DNA’mızdaki hasarı gidererek akciğer
kanserinin önlenmesinde de etki sağlıyor.
7. Brokoli, Brüksel Lahanası, Lahana, Karnabahar
Kükürtlü olan bu sebzelerin içeriğinde isotiyosiyanatlar ve indoller gibi
antioksidan bileşikler bulunuyor. Yapılan çalışmalar bu sebzelerin tüketil-
mesinin kanser oluşumunda rol oynayan hatalı genetik kodların değiştiğini
ve özellikle kolon, rektum, mide, akciğer, prostat ve pankreas kanserlerine
karşı vücudu savunduğunu gösteriyor. Çiğ olarak tüketildiğinde kanser
koruyucu enzimler daha fazla üretiliyor. Ancak tiroit hormonuyla ilgili soru-
nunuz varsa, bu sebzeleri pişmiş olarak tüketmeye dikkat edin.
8. Ispanak
Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitamin-minerallerden zengin olan ıspanak
ayrıca içeriğindeki karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere
karşı güçlü bir silah. Yapılan çalışmalarda özellikle ağız, özefagus ve mide
kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya konmuş.
9. Tam Tahıllar
Buğday ve ruşeym gibi tam tahıllar demir, çinko ve selenyum gibi antiok-
sidan minerallerden zengin olmaları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlen-
diriyor. Bununla birlikte lif içeriğiyle ilgili yapılan çalışmalar, kolon kanse-
rinden korunmak için tam tahılların tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Tahıl
grubundan olan yulaf ise beta glukan içeriyor ve kanserli hücreler için doğal
öldürücü etki gösteriyor. Tam buğday, çavdar, yulaf gibi kan şekeri üzerin-
de olumlu etkileri olan tahıllar pankreasın sağlıklı çalışmasını sağladığından
pankreas kanseri üzerine de koruyucu etki gösterebiliyor.
247




