Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  373 / 388 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 373 / 388 Next Page
Page Background

sağlık

c vitamini

371

• Kalabalık ve kapalı ortamlarda yaşıyorsanız

odaları havalandırın.

• Hasta olan kişilerden uzak durun.

• Vücut direncinizi artırmak için beslenme ve sıvı

tüketiminize özen gösterin.

• Grip aşısı olun.

• Vücudunuzu sıcak tutun. Kış aylarında vücudu

sıcak tutan ama terletmeyen kıyafetler giyin.

• Grip başlangıcı yaşıyorsanız semptomatik tedavi

ile burun tıkanıklığınızın oluşmasına engel olun.

• Burnunuzun içinde yapısal bozukluk varsa gider-

meye çalışın.

• Alerjik bünyeniz varsa baskılayıcı önlemler alın.

• Gribal enfeksiyonun yaygın olduğu ortamlardan

mümkün olduğu kadar uzak durun.

• Ellerinizi sık sık yıkayın.

• Ortak kullanım eşyalarını minimalize edin.

• Direnci artırıcı gıdalar yiyin.

• Protein tüketimini artırın: Özellikle kış aylarında

vücudun yapı taşı olan protein kaynakları, yumurta,

kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt yemeye

özen gösterin.

• Bol su için: Şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de

su tüketimimizi artırın. Günde yaklaşık 2,5–3 litre

su için.

• Mevsim meyvelerinden yiyin: Armut, portakal,

mandalina ve portakal gibi meyveler masanızda

mutlaka olsun. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ile

bağırsakların düzgün çalışmasını sağlıyor. Ayrıca C

vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi

armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest

radikallere karşı koruyor. Portakal ve mandalina

gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vü-

cudun savunma mekanizmasını kuvvetlendiriyor. C

vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnez-

yum gibi mineralleri de içeriyor

• Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm

yiyin. Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vita-

minlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık-

lara karşı vücut direncini artırıyor.

• Soğuk havalarda, kuru incir, fındık veya ceviz

tüketin. Bu besinler vücudu zinde tutuyor.

• Haftada 2 kez ızgara balık tüketin. Ayrıca

haftada 2 kez kuru fasulye, nohut veya barbunya

gibi kuru baklagillerin yenilmesi de gerekli besin

ihtiyacını karşılayabiliyor.

SİNÜZİTİ ENGELLEMEK İÇİN

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN:

TEDAVİDE AMAÇ SAĞLIKLI

NEFES ALMAYI SAĞLAMAK!

Akut sinüzitlerde uygun antibiyotik kullanılması, semptomları azaltmak

ve hava yollarını açık tutmak için gerekli önlemlerin dikkatle uygulan-

ması gerekiyor. Tekrarlayan sinüzitlerde ise burnun anatomik ve fizyo-

lojik yönden düzelmesini sağlamak esastır. Alerji, polip, kıkırdaktaki

eğrilikler, konkalar ve konjenital varyasyonların düzeltilmesiyle sinüsle-

rin içine hava sirkülasyonunun sağlanması gerekiyor.

ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ EDİLEN

SİNÜZİT KRONİKLEŞMİYOR!

Erken yaşlarda burun içindeki anatomi ve fizyolojisi sağlanmışsa ve tekrar-

layan sinüzit, alerji, burun tıkanıklığı zamanında doğru bir şekilde tedavi

edilmişse kronikleşmeden hastalığı kontrol altına almak mümkün. Kronik

sinüzitte tedavi akut dönemin tedavisinin ardından cerrahi yöntemlerle

(FESS, balon sinoplasti) sinüslerin iyileştirilmesi seklindedir. Çocuklarda

kronik sinüzit çok nadir görünüyor ve gelişme döneminde sinüs ve burun

pasajının açılmasıyla kronik seyir önleniyor.