sağlık
176
Cilt lekelerine
karşı C vitamini
Yağlanmayı önlemek için
kahvaltıya dikkat
6 7
Ciltte leke oluşumunun en önemli
nedenlerinin başında gelen ultra-
viyole ışınların zararlı etkilerinden
korunmak için alınan antioksidan
miktarının arttırılması gerekiyor.
C vitamini, E vitamini ve beta
karoten cilt için savaşan en önemli
antioksidan kaynakları arasında yer
alıyor. Büyük boy bir portakal veya
bir su bardağı kadar çilek tüketerek
günlük C vitamini ihtiyacının büyük
bir kısmı karşılanarak cilt lekelerine
karşı korunma sağlanabiliyor. Ayrıca
domates de içeriğinde bulunan
likopen ultraviyole ışınlara karşı
antioksidan özelliği gösterdiği için,
ciltteki lekeleri önlemede tercih edi-
lebilecek besinler arasında yer alıyor.
Bitkisel ve hayvansal kaynaklardan sağlanabilen A vitamini cildin yağ denge-
sinin sağlanması açısından önem taşıyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve havuç
bitkisel kaynaklı A vitamini, yumurta ve süt ürünleri de hayvansal kaynaklı A
vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alıyor. Günlük alınan A vitamini
miktarını arttırmak için kahvaltılara mutlaka yumurta eklemek ve öğünlerde
taze yeşil salatalara yer vermek gerekiyor.




