Table of Contents Table of Contents
Previous Page  177 / 196 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 177 / 196 Next Page
Page Background

sağlık

175

Bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme hızı glisemik indeks ola-

rak tanımlanıyor. Yapılan çalışmalara göre, beyaz un ve sofra

şekeri gibi yüksek glisemik indeksli ürünlerle beslenmek de

akne oluşumuna yol açıyor. Bu nedenle glisemik indeksi yük-

sek yiyecekler yerine tam tahıllı ekmek, bulgur gibi glisemik

indeksi düşük karbonhidrat kaynakları tercih edilerek akne

oluşumunun önüne geçmek mümkün olabiliyor.

Güneşten gelen ultraviyole ışınlara sık sık maruz kalma

derideki kollajen liflerin yıkımını artırarak kırışıklık

oluşumuna neden oluyor. Güneş ışınlarına karşı koru-

yucu kremler deri epitelinde yani üst katmanda etkili

olabiliyor. Ancak daha alt katmanlardaki deri tabakala-

rının da korunması gerektiğinden, bu noktada antioksi-

dan içerikli besinler devreye giriyor. Yumurta, koyu yeşil

yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar ve tam tahıllı ürünler,

içeriğinde bulundurdukları E vitamininin antioksidan

özelliği sayesinde cildin ultra viole ışınlara karşı koruya-

rak, kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.

Cildin üst tabakasının suyunu kaybetmesi sonucu pul

pul dökülmeler meydana gelebiliyor. Bu nedenle yeteri

kadar su içmek, çiğ sebze, meyve tüketimini artırmak su

kaybını önlemek için alınabilecek önlemler arasında yer

alıyor. Ayrıca, yağlı tohumların içerdiği çoklu doymamış

yağ asitleri de cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı

olarak pul pul dökülmelere karşı koruma sağlıyor. Günde

2-3 adet ceviz veya 7-8 fındık tüketmek bu ihtiyacı karşı-

lamak için yeterli oluyor.

Aknelerden Kurtulmak İçin

Karbonhidrattan Uzak Durun

Kırışıklarla Yumurta ile

Savaşın

Pul Pul Dökülmeler İçin

Ceviz ve Fındık Tüketin

3

4

5