sağlık
175
Bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme hızı glisemik indeks ola-
rak tanımlanıyor. Yapılan çalışmalara göre, beyaz un ve sofra
şekeri gibi yüksek glisemik indeksli ürünlerle beslenmek de
akne oluşumuna yol açıyor. Bu nedenle glisemik indeksi yük-
sek yiyecekler yerine tam tahıllı ekmek, bulgur gibi glisemik
indeksi düşük karbonhidrat kaynakları tercih edilerek akne
oluşumunun önüne geçmek mümkün olabiliyor.
Güneşten gelen ultraviyole ışınlara sık sık maruz kalma
derideki kollajen liflerin yıkımını artırarak kırışıklık
oluşumuna neden oluyor. Güneş ışınlarına karşı koru-
yucu kremler deri epitelinde yani üst katmanda etkili
olabiliyor. Ancak daha alt katmanlardaki deri tabakala-
rının da korunması gerektiğinden, bu noktada antioksi-
dan içerikli besinler devreye giriyor. Yumurta, koyu yeşil
yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar ve tam tahıllı ürünler,
içeriğinde bulundurdukları E vitamininin antioksidan
özelliği sayesinde cildin ultra viole ışınlara karşı koruya-
rak, kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.
Cildin üst tabakasının suyunu kaybetmesi sonucu pul
pul dökülmeler meydana gelebiliyor. Bu nedenle yeteri
kadar su içmek, çiğ sebze, meyve tüketimini artırmak su
kaybını önlemek için alınabilecek önlemler arasında yer
alıyor. Ayrıca, yağlı tohumların içerdiği çoklu doymamış
yağ asitleri de cildin nem dengesini sağlamaya yardımcı
olarak pul pul dökülmelere karşı koruma sağlıyor. Günde
2-3 adet ceviz veya 7-8 fındık tüketmek bu ihtiyacı karşı-
lamak için yeterli oluyor.
Aknelerden Kurtulmak İçin
Karbonhidrattan Uzak Durun
Kırışıklarla Yumurta ile
Savaşın
Pul Pul Dökülmeler İçin
Ceviz ve Fındık Tüketin
3
4
5




