Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  360 / 388 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 360 / 388 Next Page
Page Background

358

yaşam

nargile

Nargileyi oluşturan birçok parça ve içilmeye

başlamadan önce hazırlanma aşaması; nargilenin

önce cefasını çekip, sonra sefası sürülen bir keyfe

dönüşmesine sebep oluyor. Ser, lüle, marpuç, şişe

nargileyi oluşturan parçaların başlıcaları. Ser; nar-

gilenin uzun gövdesini oluşturuyor, cam, metal ya

da seramikten yapılıyor. Lüle; en üstteki parça olup,

tütünün konulduğu yer olarak kullanılıyor. Oyma-

larla süsleniyor, gümüş, pirinç ya da bakırdan ya-

pılıyor. Üzerine konulan közle gerekli ısı sağlanıyor.

Marpuç; dumanın ciğerlerimize yaptığı yolculukta

şişe ve tütünle bağlantımızı sağlayan hortumun adı.

Son olarak Şişe ise içinde dumanı filtre eden suyun

bulunduğu ve bizim her nefes çekişimizde fokurda-

maların duyulduğu bölüm.

Nargilenin bu ana bölümlerine eşlik eden yardımcı

oyuncular; tepsi ve rüzgârlığı da unutmayalım.

Tepsi közden düşen külleri topluyor, rüzgârlık ise

közün sönmemesi için kullanılıyor. Bir de sipsi var,

nargile içmenin son adımı. Kişiye özel olarak; mar-

pucun ucuna takılıyor ve dumanı içinize çekmenizi

sağlıyor.

Nargilenin tömbeki denilen özel bir tütünü var.

Bu tütün kıyıldıktan sonra geceden ıslanmaya

bırakılıyor ve servis edilmesinden hemen önce suyu

sıkılarak Harbi denilen çelik şişlerin yardımıyla bir

takım işlemlerden geçiriliyor ve öyle servis ediliyor.

Klasik tömbekinin yanında, Mısır’dan getirilen

envai çeşit meyve aromasına sahip tütün çeşidi de

özellikle gençler arasında oldukça rağbet görüyor.

Elma, muz, limon, ananas, kavun, çilek, cappuccino

en çok tercih edilenleri.

Hangi çeşidini içeceğinize karar verdiyseniz artık

nargilenizin siparişini verebilirsiniz. Masanıza gelen

nargilenin asla masanın üzerine konulmayacağını

unutmayın. Racon böyle! Korlanan nargileden

şöyle derin bir nefes çekebilirsiniz artık. Nargile

içerken aman dikkat! Arda arda uzun çekmek ya da

geri üflemek nargilenizi yakabilir. Közlerin lülenin

kenarına gelecek şekilde yerleştirilmiş olmasına

özen gösterin. Eğer ortaya konulursa yine nargile

yanabilir. Şimdi aromanın kokusunu ciğerlerinizde

hissedin. Fokurdama sesi nazlı yarin cilvesi gibi

gelsin kulağınıza. Yine unutulmaması gereken bir

adap kuralı; nargile içenin közünden sigaranın asla

yakılmaması gerektiği, bu da çok ayıpmış. Nargileyi

bir arkadaşınızla paylaşıyorsanız, marpucu elden

ele geçirmek yerine masanın kenarına dayayarak

teslim etmeniz gerekiyormuş bir de. Son olarak;

olurda yerinizden bir an için kalkarsanız; marpucu-

nuzu oturduğunuz yerin üzerine koymalıymışsınız.

Gülün dikeni; diyebileceğimiz bir durum, nargilenin

sağlığa zararları. Günümüzde sigaranın sağlığa

zararlarının su götürmez bir gerçek olduğu aşikâr.

Eh, bu durumda nargilenin de çok masum bir keyif

olduğunu kimse iddia edemez.

Önce Cefa, Sonra Sefa!

Nargilenin tömbeki denilen özel bir tütünü

var. Bu tütün kıyıldıktan sonra geceden ıs-

lanmaya bırakılıyor ve servis edilmesinden

hemen önce suyu sıkılarak Harbi denilen

çelik şişlerin yardımıyla bir takım işlemler-

den geçiriliyor ve öyle servis ediliyor.