358
yaşam
nargile
Nargileyi oluşturan birçok parça ve içilmeye
başlamadan önce hazırlanma aşaması; nargilenin
önce cefasını çekip, sonra sefası sürülen bir keyfe
dönüşmesine sebep oluyor. Ser, lüle, marpuç, şişe
nargileyi oluşturan parçaların başlıcaları. Ser; nar-
gilenin uzun gövdesini oluşturuyor, cam, metal ya
da seramikten yapılıyor. Lüle; en üstteki parça olup,
tütünün konulduğu yer olarak kullanılıyor. Oyma-
larla süsleniyor, gümüş, pirinç ya da bakırdan ya-
pılıyor. Üzerine konulan közle gerekli ısı sağlanıyor.
Marpuç; dumanın ciğerlerimize yaptığı yolculukta
şişe ve tütünle bağlantımızı sağlayan hortumun adı.
Son olarak Şişe ise içinde dumanı filtre eden suyun
bulunduğu ve bizim her nefes çekişimizde fokurda-
maların duyulduğu bölüm.
Nargilenin bu ana bölümlerine eşlik eden yardımcı
oyuncular; tepsi ve rüzgârlığı da unutmayalım.
Tepsi közden düşen külleri topluyor, rüzgârlık ise
közün sönmemesi için kullanılıyor. Bir de sipsi var,
nargile içmenin son adımı. Kişiye özel olarak; mar-
pucun ucuna takılıyor ve dumanı içinize çekmenizi
sağlıyor.
Nargilenin tömbeki denilen özel bir tütünü var.
Bu tütün kıyıldıktan sonra geceden ıslanmaya
bırakılıyor ve servis edilmesinden hemen önce suyu
sıkılarak Harbi denilen çelik şişlerin yardımıyla bir
takım işlemlerden geçiriliyor ve öyle servis ediliyor.
Klasik tömbekinin yanında, Mısır’dan getirilen
envai çeşit meyve aromasına sahip tütün çeşidi de
özellikle gençler arasında oldukça rağbet görüyor.
Elma, muz, limon, ananas, kavun, çilek, cappuccino
en çok tercih edilenleri.
Hangi çeşidini içeceğinize karar verdiyseniz artık
nargilenizin siparişini verebilirsiniz. Masanıza gelen
nargilenin asla masanın üzerine konulmayacağını
unutmayın. Racon böyle! Korlanan nargileden
şöyle derin bir nefes çekebilirsiniz artık. Nargile
içerken aman dikkat! Arda arda uzun çekmek ya da
geri üflemek nargilenizi yakabilir. Közlerin lülenin
kenarına gelecek şekilde yerleştirilmiş olmasına
özen gösterin. Eğer ortaya konulursa yine nargile
yanabilir. Şimdi aromanın kokusunu ciğerlerinizde
hissedin. Fokurdama sesi nazlı yarin cilvesi gibi
gelsin kulağınıza. Yine unutulmaması gereken bir
adap kuralı; nargile içenin közünden sigaranın asla
yakılmaması gerektiği, bu da çok ayıpmış. Nargileyi
bir arkadaşınızla paylaşıyorsanız, marpucu elden
ele geçirmek yerine masanın kenarına dayayarak
teslim etmeniz gerekiyormuş bir de. Son olarak;
olurda yerinizden bir an için kalkarsanız; marpucu-
nuzu oturduğunuz yerin üzerine koymalıymışsınız.
Gülün dikeni; diyebileceğimiz bir durum, nargilenin
sağlığa zararları. Günümüzde sigaranın sağlığa
zararlarının su götürmez bir gerçek olduğu aşikâr.
Eh, bu durumda nargilenin de çok masum bir keyif
olduğunu kimse iddia edemez.
Önce Cefa, Sonra Sefa!
Nargilenin tömbeki denilen özel bir tütünü
var. Bu tütün kıyıldıktan sonra geceden ıs-
lanmaya bırakılıyor ve servis edilmesinden
hemen önce suyu sıkılarak Harbi denilen
çelik şişlerin yardımıyla bir takım işlemler-
den geçiriliyor ve öyle servis ediliyor.




