Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  322 / 388 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 322 / 388 Next Page
Page Background

ÜRETİM MALZEMELERİ

Yemeni üretiminde kullanılan malzemeler; Kütük,

muşta, keski, biz, iğne, bileği taşı, kösele taşı, kil

ölbesi, pazval, dikiş ağacı, diresken, peşkeş, huval,

pusal, endaze, kalıp’tır.

Derinin dikilecek yemeniye uygun ölçüde kesilmesi

ile üretim süreci başlar. Kesimin ardından zahmetli

dikim aşaması gelir. Yemeni ökçesiz olarak tersin-

den dikilir. Tekrar doğru tarafına çevrilerek kalıba

sokulur. Etrafının kesilmesinden sora kalıptan çı-

karılır. Yemeninin tabanı ile iç astarı arasına, statik

elektriğin toprağa aktarılmasını sağlamak amacıyla

kil konulur. Dikişte, balmumuyla sıvanmış sicim

kullanılır. “Köşger iğnesi” denilen iri bir çuvaldıza

bağlanan sicim “Biz” denilen kösele delicinin yardı-

mıyla yemeninin kenarlarına özenle dikilir. Yeniden

kalıba alınıp 1 gün bekletilen yemeni giyilmeye

hazırdır. Yemeni imalatı sırasında gönün sahtiyana

dikildiği ip ile kenarının dikildiği iplikler birbirinden

farklıdır.

Yemeniler renklerine, şekil ve büyüklüklerine göre

farklı isimler alır.

YEMENİ ÇEŞİTLERİ

• Klasik yemeninin; “Burnu Sivri”, “Merkup”, “Ku-

lağı Uzun”, “Eğri Simli” ve “Halebi” olmak üzere 5

çeşidi vardır.

• Halep’ten alınması nedeniyle bu adı taşıyan

Halebi modelinde yüz kısmı ayağın iki yanına doğru

girintilidir. Burnu yüze doğru kıvrık, kulağı uzundur.

Annabi, yani mor ve gül şeftali renklerinde üretilir.

Daha çok köylerde kullanılmıştır.

• Ağırlıklı olarak şehir halkı tarafından giyilen

Merkup modelinin yüzü kısa, arka ve yan tarafları

320

el sanatları

yemenicilik

Derinin dikilecek yemeniye

uygun ölçüde kesilmesi ile

üretim süreci başlar. Kesi-

min ardından zahmetli dikim

aşaması gelir. Yemeni ökçesiz

olarak tersinden dikilir. Tek-

rar doğru tarafına çevrilerek

kalıba sokulur.