Table of Contents Table of Contents
Previous Page  209 / 228 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 209 / 228 Next Page
Page Background

sağlık

207

İşte en sık yapılan 5 kahvaltı hatası

GEÇ YAPILAN KAHVALTI,

GÜN İÇERİSİNDE DAHA ÇOK

ACIKMAYA YOL AÇIYOR

Uyandıktan sonraki ilk bir buçuk saat içerisin-

de kahvaltı yapmamak; o saate kadar meta-

bolizmamızın yavaş çalışmasına sebep oluyor.

Seviyesi yükselen mide asidi, kimi zaman

kendimizi daha huzursuz hissetmemize sebep

olabiliyor. Bütün bunların dışında kahvaltı

ne kadar geç yapılırsa gereksiz besin tüketme

riskimiz de artıyor. Bunun dışında geç yapılan

kahvaltı, gün içerisinde daha çok acıkmaya yol

açıyor.

Proteinsiz kahvaltı yapmak:

Vücudun yeniden yapılanması ve onarımı için

vazgeçilmez olan protein, metabolizmayı hız-

landırıcı ve bünyeyi tok tutucu etkiye sahiptir.

Uyku sonrası yavaşlayan metabolizmamızı

güne hızlı bir şekilde adapte etmek için kah-

valtıda protein şarttır. Bu nedenle sadece simit

veya poğaça gibi protein içeriği düşük karbon-

hidratları kahvaltı olarak tüketmek veya sadece

meyve yemek sağlıklı bir kahvaltı değildir.

Lif içermeyen kahvaltı yapmak:

Herhangi şekerli bir mısır gevreğini kahvaltıda

tüketmek, tam buğday ile hazırlanmış bir kah-

valtı gevreğine veya müsliye göre çok daha kısa

sürede acıktıracaktır. Kahvaltıda lifli yiyecek-

lerin tüketilmesi, daha uzun süre tok kalma-

mızın garantisidir. Bu nedenle kahvaltıda tam

tahıllı ekmek, tam tahıllı gevrek, yulaf ezmesi,

çiğ sebzeler gibi lif kaynaklarından uygun olan

tercih edilmelidir.

Kahvaltıyı geçiştirmek:

Kahvaltı bir atıştırmalık değil, günün ana

öğünlerinden biridir. O nedenle ağzınıza

attığınız bir dilim elma veya peynir tek başına

kahvaltı sayılmaz. Kahvaltıda almanız gereken

kalori, günlük almanız gereken kalorinin nere-

deyse ¼’ünü oluşturur.

Sıfır yağ içeren kahvaltı yapmak:

Yağlar günlük beslenme düzenimizde bulun-

ması gereken besin öğelerindendir. Hiç yağ

içermeyen bir kahvaltı hem lezzetsiz olacak

hem de doyurucu olmayacaktır. Peynir, avoka-

do, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içeren besin-

lerden biri kahvaltıda yer almalıdır. Tereyağı

gibi katı yağları kontrolsüz tüketmek ise kalp

sağlığı açısından son derece risklidir.

Bilimsel kahvaltı gerçekleri

Kahvaltı ve zayıflama

arasındaki ilişki:

Eskiden hâkim olan bu bilimsel görüşü sarsacak

birkaç bilimsel çalışma sonucu var. Kahvaltı ya-

panlar ve yapmayanlar kıyaslandığında, kahvaltı

yapmayıp günlük alınması gereken kaloriyi alan-

ların da aynı oranda zayıfladığı gözlendi. Ancak

kahvaltı, zayıflamanın çok ötesinde bir konu.

Çünkü kahvaltı gün içerisinde sergileyeceğimiz

bilişsel performansın kalitesini belirliyor. Yani

iyi hissetmek, güne adapte olmak ve zihinsel

işleri kolaylıkla halledebilmenin yolu kahvaltı-

dan geçiyor. Yapılan bilimsel bir çalışmada aynı

kaloride yulaf ezmesi-süt ve süt-şekerli mısır

gevreği tüketen iki farklı grup kıyaslandığında

yulaf ezmesi tüketenlerin diğer öğünde %30

daha az kalori aldığı saptanmıştır. Dolayısıyla

lif içeriği zengin bir kahvaltı, gün içerisindeki

acıkma durumu üzerinde önemli etkiye sahiptir.

MÜKEMMEL KAHVALTINIZI

OLUŞTURUN

• Tabağın yarısı yüksek lifli karbonhidratlardan

oluşmalı:

Ağız tadınıza göre tam tahıl ekmeği,

yulaf ezmesi, portakal gibi lifli bir meyveyi kah-

valtıda tercih edebilirsiniz. Sabah kahvaltısında

50 gram kaliteli karbonhidrat tüketmek gere-

kiyor. Bu miktar, ortalama 2 dilim tam tahıllı

ekmeğe, 5-6 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesine

veya iki küçük porsiyon meyveye denk geliyor.

• Bir parça protein muhakkak yer almalı:

Peynir, yumurta, yoğurt, süt, tofu, füme et gibi

protein kaynaklarından biri kahvaltıda yer

almalı. Kahvaltı öğününüzün en az ¼’ü prote-

inden oluşmazsa, gün içerisinde daha çabuk

acıkacağınıza ve fazla besin tüketeceğinize

kesin gözü ile bakılıyor.

• Yağ eklemeyi unutmayın:

Kahvaltı öğününde

yer alacak 5 gram yağ, tokluk süresini uzatmak

ve lezzetli bir kahvaltı hazırlamak açısından

gerekli. Zeytin, zeytinyağı, ceviz, avokado

gibi bir yiyecek kahvaltıda tercih edilebilir.

Bir kahvaltı için ortalama 5-8 zeytin, 2-3 adet

ceviz, birkaç dilim avokado veya 1 tatlı kaşığı

zeytinyağı yeterlidir.

• Kahvaltı kalorisi 250 kalorinin altında olma-

malıdır:

Kahvaltıda çok az yemek, gün boyunca

enerjik hissetmemek anlamı taşıyacaktır. Bu

nedenle çeşitli besin tüketmek kadar önemli

bir diğer konu da yeterli besin tüketmektir.