262
Bir anda musluk gibi akmaya mı başladı burnu? Ya da gözlerinden şıpır şıpır yaşlar damlamaya?
Acaba grip mi oldu derken, öksürüğüne cildinde kırmızı kırmızı döküntüler mi eklendi? Tam
bir panik haline sokuveriyor anneleri bu semptomlar. Zira minik yavruları tam da ek besinlere
başlamıştı. Anne sütüne katı gıdalara alışacak olma mücadelesi eşlik edecekti ki bir de bu
şikâyetler baş gösteriverdi! İşte tam da sorun burada. Altı aydan sonra bebeğinizin beslenme-
sine eklenen besinlerden biri veya birkaçı bu gribi andıran besin alerjisine yol açmış olabiliyor.
sağlık
c vitamini
ÇOCUKLARDA GRİP, NEZLE SANDIĞINIZ
RAHATSIZLIK BESİN ALERJİSİ OLABİLİR!
Çocuklarda Besin
Alerjisine Dikkat!
Özlem Altay Yücel
Besin alerjisi deyince hemen paniğe kapılmamak
gerekiyor. Çünkü bunu anlamak son derece ba-
sit. Sadece ilk 6 aydan sonra ek besinlere geçişte
önemli bir kurala dikkat etmek yeterli! Bebeğini-
ze vereceğiniz her bir yeni ek gıdayı mutlaka üç
gün arka arkaya verin. Ve üç gün bir tek o besini
verirseniz, üç gün içinde bu belirtiler ortaya çı-
kıyorsa besin alerjisi olduğunu anlayabilirsiniz.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, besin
alerjisinin zaman içinde geçebileceğini belirtiyor
ama tedavide ilk basamak, alerjiye yol açan besi-
nin diyetten tamamen çıkarılması.
MEVSİM MEYVE - SEBZELERİNDEN
YEDİRİN!
Bebek beslenmesinde anne sütünün eşsiz üstün-
lüğü tartışılmaz. Bebeğiniz altı aylık olduğunda
ise artık ek besinlerin zamanı gelmiş bulunuyor.
O güne dek sadece sıvı beslenmeye alışkın olan
minik yavrunuz artık katı gıdalarla tanışacak ol-
manın biraz hazzını biraz da sıkıntısını yaşaya-
cak şüphesiz. Zira çiğneme faktörü girecek işin
içine. Anne sütü yeterli olmadığı durumlarda,
aylık kilo alımları yetersiz olan (ayda 500 gr’dan
az) bebeklerin ek gıdalarla tanışması en erken 4
aya kadar da inebiliyor. Ek besinlere geçişte ön-
celikle mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilme-
si önemli. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk
Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay
Yücel, patates, havuç ve kabak ile başlanıp mev-
simine göre karnabahar, brokoli, Brüksel lahana-
sı, bal kabağı, ıspanak, pırasa, semizotu, fasulye,
bezelye, lahana, kereviz, kuşkonmaz ve engina-
rın dönüşümlü olarak ve üçlü gruplar halinde
verilebileceğini belirtiyor. Listeye ilerleyen gün-
lerde sarımsak da eklenebiliyor. Havuç, bezelye,
kuşkonmaz, enginar, maydanoz ve semizotunun
tam mevsimi. Meyvelerden ise, elma, armut ile
başlanabiliyor ve mevsimine göre şeftali, kayısı,
muz, karpuz ve kavun ile devam ediliyor. Dr. Yü-
cel, çeşit çeşit mevsim meyvelerinin tezgâhlarda
bolca yerini aldığı bugünlerde elma, muz, şefta-
li, kayısı, mürdüm eriği, karpuz ve kavun püresi




