sağlık
151
rat kaynağı olarak adlandırdığımız tahıllar ile baklagillerden
aldığımız şeker ise sadece glukoza dönüşerek vücudun her
hücresinde kullanılıyor. Dolayısıyla kaliteli karbonhidrat kay-
nakları, yani tahıllar ile baklagiller rafine şeker veya fruktoz
şurupları gibi hem boş enerji kaynağı değil hem de vücuda
zarar vermeden şeker ihtiyacımızı karşılıyor.”
CİLTTE KIRIŞIKLIK NEDENİ
Şeker molekülleri vücutta fazla miktarda bulunduğunda
proteinlere bağlanarak proteinin yapısını değiştiriyorlar ve
bu olaya da “glikasyon” deniyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı
Ayça Güleryüz bu birleşme sonucu cildin en önemli yapı-
ları olan kollajen ve elastin proteinlerinin zarar görebildiğini
söylüyor. Güleryüz, “Cildin elastikliğini ve sıkılığını sağla-
yan elastin ile kollajenin şeker molekülleri tarafından hasar
görmesi de ciltte sarkma, kırışıklık ve yüzeyde bozulmalara
sebep olabiliyor” diyor.
HAFIZAYI ZAYIFLATIYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, şekerin ha-
fızayı nasıl zayıflattığına değinirken Avustralya Ulusal
Üniversitesi’nde yapılan çalışmayı örnek gösteriyor. Gü-
leryüz, “Araştırmaya göre, kan şekerinin uzun süre normal
değerlerin üzerinde seyretmesi sonucu bu kişilerde beynin
küçülme riski normal bireylere göre daha fazla oluyor. Avus-
turalya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmanın sahibi Profesör
Dr. Nicolas Cherbuin beyinde hafızayı oluşturan kısımlarda
oluşan küçülmenin de hafıza sorunlarını ortaya çıkarabilece-
ğini belirtiyor” diyerek fazla şeker tüketiminin ayrıca dikkat
eksikliği ve öğrenme güçlüğü de yapabildiğini vurguluyor.
KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, şekerin vücutta yaratabileceği en
büyük tehlikenin ise kanser riskini arttırmak olduğunu söylüyor. Güleryüz, Amerika
Diyet Rehberi’nin 2010 yılı raporlarında, diyetle ilgili 5 kronik hastalığın varlığından
söz edildiğine değinerek, “Bu hastalıkların en önemlilerinden biri kanser. Doğal
olarak şeker içeren tahıllar, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller aynı zamanda kan-
sere koruyucu olarak görev yapan vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasallar
gibi maddeler içeriyorlar. Bunun aksine sofra şekeri boş kalori olmasının yanı
sıra hiçbir koruyucu madde içermiyor. Üstelik yüksek şeker alımı insülin direnci
ve obeziteyi tetikleyerek indirekt olarak meme kanseri gibi bazı kanserlerin riskini
arttırıyor. Yapılan çalışmalarda besinlerin glisemik yükü ile meme, kolorektal,
endometrium ve pankreas kanserleri arasında pozitif ilişki tespit edilmiş” diyor.




