Table of Contents Table of Contents
Previous Page  153 / 180 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 153 / 180 Next Page
Page Background

sağlık

151

rat kaynağı olarak adlandırdığımız tahıllar ile baklagillerden

aldığımız şeker ise sadece glukoza dönüşerek vücudun her

hücresinde kullanılıyor. Dolayısıyla kaliteli karbonhidrat kay-

nakları, yani tahıllar ile baklagiller rafine şeker veya fruktoz

şurupları gibi hem boş enerji kaynağı değil hem de vücuda

zarar vermeden şeker ihtiyacımızı karşılıyor.”

CİLTTE KIRIŞIKLIK NEDENİ

Şeker molekülleri vücutta fazla miktarda bulunduğunda

proteinlere bağlanarak proteinin yapısını değiştiriyorlar ve

bu olaya da “glikasyon” deniyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı

Ayça Güleryüz bu birleşme sonucu cildin en önemli yapı-

ları olan kollajen ve elastin proteinlerinin zarar görebildiğini

söylüyor. Güleryüz, “Cildin elastikliğini ve sıkılığını sağla-

yan elastin ile kollajenin şeker molekülleri tarafından hasar

görmesi de ciltte sarkma, kırışıklık ve yüzeyde bozulmalara

sebep olabiliyor” diyor.

HAFIZAYI ZAYIFLATIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, şekerin ha-

fızayı nasıl zayıflattığına değinirken Avustralya Ulusal

Üniversitesi’nde yapılan çalışmayı örnek gösteriyor. Gü-

leryüz, “Araştırmaya göre, kan şekerinin uzun süre normal

değerlerin üzerinde seyretmesi sonucu bu kişilerde beynin

küçülme riski normal bireylere göre daha fazla oluyor. Avus-

turalya Ulusal Üniversitesi’nden araştırmanın sahibi Profesör

Dr. Nicolas Cherbuin beyinde hafızayı oluşturan kısımlarda

oluşan küçülmenin de hafıza sorunlarını ortaya çıkarabilece-

ğini belirtiyor” diyerek fazla şeker tüketiminin ayrıca dikkat

eksikliği ve öğrenme güçlüğü de yapabildiğini vurguluyor.

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, şekerin vücutta yaratabileceği en

büyük tehlikenin ise kanser riskini arttırmak olduğunu söylüyor. Güleryüz, Amerika

Diyet Rehberi’nin 2010 yılı raporlarında, diyetle ilgili 5 kronik hastalığın varlığından

söz edildiğine değinerek, “Bu hastalıkların en önemlilerinden biri kanser. Doğal

olarak şeker içeren tahıllar, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller aynı zamanda kan-

sere koruyucu olarak görev yapan vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasallar

gibi maddeler içeriyorlar. Bunun aksine sofra şekeri boş kalori olmasının yanı

sıra hiçbir koruyucu madde içermiyor. Üstelik yüksek şeker alımı insülin direnci

ve obeziteyi tetikleyerek indirekt olarak meme kanseri gibi bazı kanserlerin riskini

arttırıyor. Yapılan çalışmalarda besinlerin glisemik yükü ile meme, kolorektal,

endometrium ve pankreas kanserleri arasında pozitif ilişki tespit edilmiş” diyor.